Einde

Onze voorstelling 'Einde' laat 3 verhalen zien van jongeren die gepest zijn. We laten zien wat ze voelen, wat er met je gebeurd als je dag in dag uit gepest wordt. 

 

Met elk verhaal laten we zien dat het pesten uiteindelijk is gestopt. En elk verhaal is waargebeurd. 

 

We laten het verhaal van Tim Ribberink zien. Voor hem is het pesten gestopt, doordat hij zelfmoord pleegde.

 

We laten het verhaal van Fleur Bloemen zien. Ook voor haar is het pesten gestopt, doordat ze zelfmoord pleegde. 

 

En we laten het verhaal zien van Jelske. Haar eigen verhaal. Ook voor haar is het pesten gestopt maar gelukkig kan zij zelf haar verhaal nog vertellen. 

 

Helaas kunnen Tim en Fleur hun verhaal niet navertellen. Door middel van monologen en projectiebeelden van de verhalen van Tim en Fleur willen wij met respect en zo volledig mogelijk hun verhaal overbrengen op uw leerlingen. Twee confronterende verhalen die de harde gevolgen van pesten laten zien. 

 

Het verhaal van Jelske wordt door haarzelf gebracht. Dit verhaal is net zo confronterend als de verhalen van Tim en Fleur. Het verschil is dat Jelske nu nog leeft. Het verhaal van Jelske laat zien wat voor effect pesten heeft op de rest van je leven. 

 

Na de voorstelling gaan we in kleine groepen met uw leerlingen in gesprek. Wat vonden ze van de voorstelling? Hebben ze herkenbare dingen gezien? Wat heeft indruk gemaakt? Wat houdt pesten volgens hen in? Ook persoonlijke verhalen krijgen de kans. De spelers gaan in op de verhalen uit de voorstelling. Onze ervaring hiermee is dat door de openheid van de spelers de jongeren ook hun verhaal durven te delen. De nabespreking biedt naast een verwerking van de confronterende voorstelling ook een beeld van een groep leerlingen. De groepsdynamiek komt naar boven, persoonlijke verhalen komen boven. Mentoren kunnen deze ervaringen meenemen in de begeleiding van hun mentorklas. 

 

We sluiten gezamenlijk af met het welbekende 'over de streep' waarin we de leerlingen door middel van verschillende vragen elkaar beter laten leren kennen. 

 

'Einde' bied een compleet programma van 1,5 uur gevuld met een voorstelling, nabespreking en gezamenlijke afsluiting.